BioNitroPhos tudástár

  NITROGÉNFIXÁLÓ BAKTÉRIUMOK SZEREPE A TÁPANYAGELLÁTÁSBAN

  A növények fejlődéséhez szükséges, fontos elem a nitrogén, amit műtrágyával, illetve természetes trágyával juttatunk a talajba. A műtrágyával kijuttatott nitrogén teljes mennyisége nem hasznosul, sok csapadék esetén a talajba bemosódik, kevés csapadék esetén a talajhoz kötődik, gátolja a víz felvételét és a talaj levegőzését. A talajba bevitt állati és növényi eredetű szerves anyag bomlásterméke az ammónia. A nitrogén az ammóniában olyan forma, amelyet a zöld növény nem képes felvenni. A nitrifikáló baktériumok alakítják nitritté, illetve nitrátokká. Ezeket az ionokat a növények közvetlenül hasznosítani tudják. Kimeríthetetlen nitrogénforrás a levegő, amelynek nitrogén tartalma 78 tf%. A levegőben lévő nitrogént a növény közvetlenül nem tudja felvenni, hasznosítani.

  BioNitroPhosban lévő nitrogénmegkötő baktériumok képesek a levegő molekuláris nitrogénjét megkötni, és elektronközvetítő molekula, illetve nitrogenáz enzim segítségével ammóniává redukálni, amit a nitrifikáló baktériumok átalakítanak a növények számára könnyen felvehető nitritté, illetve nitráttá.
A levegőből egy növénytermesztési ciklus alatt, a nitrogén fixáló baktériumok hektáronként 40-60 kg nitrogén megkötésére is képesek. Nagy jelentősége van abban is, hogy a növények növekedéséhez szükséges nitrogén biztosításán kívül, a növények növekedését fokozó anyagokat, hormonokat is termelnek.

FOSZFOR MOBILIZÁLÓ BAKTÉRIUMOK SZEREPE A TÁPANYAGELLÁTÁSBAN

  A talajban természetes körülmények között a foszfor szerves és szervetlen vegyületekben, kötött formában található meg. A BioNitroPhos - ban lévő foszforszmobilizáló törzs talajba juttatásával oldatba vihetővé válnak a növények számára nem hozzáférhető komplex foszforvegyületek.
  A BioNitroPhosban lévő foszformobilizáló baktériumok egyben vas gyűjtő szerepet is betöltenek.
  A foszformobilizáló mikroszervezetek jelenlétének, nagy jelentősége van abban is, hogy kevés vas jelenlétében képes a vasat összegyűjteni, un. Szideofórákat képezni. Ennek eredménye, a rhizoszférában szaporodó káros baktériumok és gombák szaporodásának gátlása, pl. a burgonya kórokozó Ervinia caratovora, vashiány miatti szaporodásának gátlása, illetve vashiányos talajon a burgonya, cukorrépa és retek növekedésének serkentése azáltal, hogy az összegyűjtött vasat közvetlenül a haszonnövényeknek adja át.
  Nagy jelentősége van még a növénytermesztés szempontjából annak, hogy a foszformobilizáló baktérium képes a növények fejlődését serkentő hormont is szintetizálni. (pl. gibberellinsav)

A FEHÉRKORHADÁST OKOZÓ GOMBÁK SZEREPE A SZERVESANYAGOK LEBONTÁSÁBAN

  Ezek a gombák nagymértékben elősegítik a hemicellulóz komplex bontását, kiváló szén- és energiaforrást biztosítanak a haszonnövényeknek és a talajban lévő, molekuláris nitrogént kötő és foszfort mobilizáló talajbaktériumoknak.
  A gombák képesek előállítani a növény vázszerkezetének (lignin, cellulóz, hemicellulóz) bontásához szükséges enzimeket (pl. lignolitikus enzimek, celluláz, hemicelluláz, ligninász, lignin-peroxidáz, lakkáz, stb.) Az egyik gomba törzs jelentős ligninbontó aktivitással rendelkezik, míg a másik egyformán bontja a lignint és a cellulózt.
  A készítményben lévő gombák nempatogének, élő növényeket nem támadnak meg.A BioNitroPhos mint biotermék rendelkezik a Biokultúra Egyesület engedélyével, gyártását a Biokontroll Hungária ellenőrzésével végzi.

BioNitroPhos mikrobiologiai készitmény forgalomba hozatali es felhasználási engedélye:

Letöltés PDF formátumban.

A Magyar Biokultúra Szövetség tanusítványa:

Letöltés PDF formátumban.

Information material from bioplasma and bionitrophos:

English
Deutsch
Italiano
ελληνικά
српски